Nokia N9 ve işletim sistemi MeeGo değerlendirmesi

 

 

 

 

Gelelim N9 veişletimsistemi MeeGo’ya. Meego daha öncede sizlere belirttiğim üzere İntel ve Nokia’nın ayrı ayrı geliştirdiği Maemo ve Moblim sistemlerinin birleşimi ile 2010 yılında orata çıkan bir işletim sistemi. Nokia, N9’u Meego 1.2 Harmattan işletim sstemini barındıran ilk ve tektelefonolarak sunması bence gerçekten kötü bir durum. Bunun nedeni Symbian’ın yerini alabilecek kapasitede bir işletim sistemi olması.

 

Meego’da temel olarak üç ayrı giriş ekranı bulunuyor.

  • İlk ekranda uygulamaların yer aldığı klasik bir uygulama menüsü bulunuyor; Bu menüde bulunan ikonların sıralamasını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz ancak gördüğüm kadarıyla yüklediğiniz bütün uygulamalar bu menüye ekleniyor ve uygulamaları bir klasör açarak gruplandırmanıza olanak sağlamıyor. Kısaca telefonunuza 50 tane uygulama yüklediğinizde bu 50 uygulamanın ikonları tek bir menüde görüntülenecek ve istenen uygulamaya erişim zorlaşacak. Bu benim gördüğüm bir dezavantaj.
  • İkinci ekran; etkinlikler ekranı; Bu ekranda sosyal ağlarınızda (twitter, facebook vs.) yapılan paylaşımları ve durum güncellemelerini, haber (rss) beslemelerinizi görebiliyorsunuz. Aynı ekranda ayrı bir şek1ilde de telefonunuza gelen çağrıları ve mesajlarınızı gösteren bir kısımda yer alıyor.
  • Üçüncü ekran, açık uygulamalar ekranı, Bu ekranda ise telefonunuzda açtığınız bütün uygulamalara geçiş yapabileceğiniz bir kısım bulunuyor. Bu kısım Meego işletim sisteminin ne kadar güçlü olduğunu oraya çıkarıyor. Örnek vermem gerekirse bir telefonda aynı anda çalışan 12 tane uygulama olduğunu ve istediğiniz zaman istediğiniz uygulamaya geçiş yaptığınızı düşünün ve daha ötesi bu açık olan 12 uygulamanın hepsini tek bir dokunma ile anında kapatabileceğinizi düşünün. İşte Meego bunu başaran benim bildiğim tek işletim sistemi.

 

Telefonu diğer seri telefonlardan ayıran bir diğer özellik ise telefonda tek bir dokunmatik hereket ile ana ekrana dönüş yapabilir yada uygulamayı kapatabiliyorsunuz. Ekranın çevresindeki siyah kısımlardan (üst, alt, sağ ve sol) tutup (ekranın dış ksımından) iç kısma doğru sürüklediğinizde uygulamayı kapatmadan ana ekrana rahat bir geçiş sağlayabiliyorsunuz. Telefonun ayarlarından basit bir ayar yaparak üst kısımdan tutup iç kısma doğru sürüklediğinizde açık uygulamayı kapatabiliyorsunuz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir durum var, oyunlar gibi bazı uygulamalar yatay açıldığı için menüye dönerken sağdan tutup çekerseniz üstten tutmuş gibi algılayıp uygulamayı kapatıyor. Yani telefonun değil, uygulamanın üstünden tutup çekmeniz uygulamayı kapatmanız anlamına geliyor.

Nokia’nın diğer telefonlarında da olduğu gibi bu modelinde de navigasyon ücretsiz olarak Nokia Haritalar 4.0 uygulaması ile sunuluyor. Nokia Haritalar uygulamasına istediğiniz ülkenin haritalarını ücretsiz indirerek offline olarak navigasyonu kullanabiliyorsunuz.

İnternet tarayıcısı olarak baktığımızda ise HTML5 ve CSS3 destekli başarılı ve bir o kadar da hızlı bir tarayıcı ortaya çıkarmış. Lakin tüm bu desteğine rağmen kendi siteme girdiğimde gördümki tarayıcının Flash desteği yok. Yani sitedeki Flash görselleri telefonda boş bir alan olarak gözüküyor. HTML5 ve CSS3’ü destekleyen bir telefonda Flash desteği olmaması lginç. Ama hız olarak ele aldığımızda gerçektende hızlı bir tarayıcı.

Uygulama bazında Qt 4.7 desteği olduğu için Nokia Mağazasındaki çoğu uygulama indirilebilir ve kullanılarbilir durumda. N9 işletim sistemi olarak mükemmel bir telefon olsada Nokia’nın aldığı kararla Meego işletim sistemine sahip ilk ve tek ürün olacak. Bu alınan kararı ben şahsen pek yerinde bulmuyorum ve bu telefonu inceleme şansına sahip olan kişilerde muhtemelen benimle aynı şekilde düşündüğüne inanıyorum.

Nokia N9 hakkında bilgilendirme için Nokia sitesine bakabilirsiniz.

hakan