Logo
26 Mar 2013

Yurtdışı Cihazların IMEI Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır? Geçici Kayıt Ve Oluşacak Sorunlar. !

Yazar hakan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yurt dışından getirilen GSM cihazları yurt içine girdikten belli bir süre sonra görüşmelere kapanmaktadır. Bunun sebebi yurt dışından getirilerek herhangi vergi ödemeksizin kaçak cihaz satılmasının önüne geçmek. Hal böyle olunca yurt dışından getirilen cihazların ülkemizde kullanılabilmesi için cihaza özel olan IMEI numarası üzerinden
kayıt hakkı çıkartıldı. Bu işlem için öncelikle sırasıyle gerekli olan evrak işlemler;

  1. Yurt dışından ülkemize giriş yaptıktan sonra üzerinden henüz 1 ay süre geçmemiş ve 2 sene içerisinde başka bir cihaz kayıt ettirilmemiş bir pasaport. Üzerinden 1 ay geçtiyse bir sonraki giriş çıkış işlemi yapılıncaya kadar herhangi bir cihaz kayıdı yapmak mümkün değil.
  2. Kayıt işlemlerine başlamadan önce öncelikle Vergi dairesinine veya onların belirlediği bankalara giderek 100 TL kadar bir vergi ödemeniz gerekiyor. Bu aşamada yanınızda Pasaport ve cihazın IMEI nosu bulunması gerekiyor. Pasaport, IMEI ve beraberinde 100 TL vererek karşılığında cihazın IMEI nosunun yazdığı bir makbuz alıyorsunuz. Şunuda belirteyim bu aşamada pasaport sahibinin yanınızda bulunmasına gerek yok.
  3. Bu işlemleri yaptıktan sonra herhangi bir abone merkezine giderek burada Vergi Dairesinden aldığınız makbuz ve pasaportu veriyorsunuz. Bu aşamada Pasaport sahibinin bulunması zorunludur. Bu aşamada kayıt evrağı üzerine pasaport sahibinin imzası alınıyor. Bu imza, pasaport üzerinde olan imza ile aynı olmak zorunda. Aksihalde evraklar BTK’ya ulaştıktan sonra imzalar birbiri ile uyuşmadığında cihaz kayıt işlemleri durduruluyor ve kayıt dışıdır olarak kayda geçiliyor. Bu durumda kayıt yaptırdığınız yere giderek evrakları tekrar düzenlemeniz gerkiyor. Ama tekrar 100 TL vergi yatırmanıza gerek yok.
  4. 100 TL vergiyi ödedikten sonra artık herhangi bir iletişim merkezine gitmek zorunda değilsiniz. Artık vergi ödendikten sonra yapılan tüm işlemleri e-devlet üzerinden giriş yaparak önceki yazımda da belirttiğim gibi kendiniz yapabileceksiniz. Ancak bu sefer pasaport sahibinin imzası olmadığı için mecburen bu işlemleri pasaport sahibi kimse onun e-devlet sayfasında yapmak zorundasınız. Bu işlem ÖSYM sınavına başvurmaya benziyor. Sınav ücretini yatırıyorsunuz sonra başvuru işlemi için kendi sayfanızdan girip yapıyorsunuz. Siz parayı yatırınca sistem otomatik olarak ücretin yatırıldığını görüyor. Aynı bu sistem gibi 100 TL vergi yatırıldıktan hemen sonra sistem o imei kayıtı için açılacak siz sadece sizden istenilen pasaport bilgilerini gireceksiniz. Bu işlemi henüz yapmadığımdan ayrıntılı yazamıyorum.
  5. Ve artık cihazınız YASAL olarak kayıtlı durumda. BTK’dan herhangi bir sıkıntı olmadığı sürece IMEI kaydınız düşmez. Kayıt işlemini yaptıktan sonra IMEI sorgusunda karşınıza IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış ancak, Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” yazısı çıkacak. Bu kontrol aşaması baya uzun bir süre alabilir. Sakın endişelenmeyin. Telefonunuza “xxx IMEI nolu cihaz kayıt dışıdır” mesajı gelmediği sürece herhangi bir sorun yok.

 

UYARI:

Piyasada 100 TL ödemeden pasaport kayıdı yapanlara inanmayın. Böyle birşey mümkün değil. Piyasada 40-50 TL’ye pasaport kaydı yapanlar var ve 100 TL talep etmiyorlar. Bu kişilerin bu kayıt sisteminin bana göre 2 ihtimali var;

Benim anladığım kadarıyla geçici süre ülkemize gelen turist veya iş adamlarına BTK geçici süreliğine 100 TL vergi ödemeksizin kayıt hakkı veriyor. Bu kişler bu turist ve iş adamlarının pasaportuna kayıt yaptırıyor olabilirler. Hal böyle olunca Türkiye’den çıkış yapmaları durumunda sistem otomatik olarak bu IMEI nosunu kayıttan düşürüyor ve size tekrar cihazınız kayıt dışıdır mesajı geliyor.

Diğer ihtimal ise; bu arkadaşlar bir şekilde BTK’ya evrakları gönderirken eksik evrak yolluyorlar. Bu evraklar BTK’ya ulaşıp, eksik evrak olduğu anlaşılıncaya kadar sorgulandığında cihaz geçici kayıt altında gözüküyor. Eksik evrak veya imza uyuşmazlığı anlaşılınca tabi tekrar kayıttan düşürülüyor.

Bu işi yapanlar, bu işi nasıl yaptıklarını söylemiyorlar ama IMEI nosu düşünce bu kişilerle tekrar iletişime geçince tekrar geçici kayıta alıyorlar. Ama kesinlikle hiç sağlıklı değil.

Bu konuda diğer bir tehlike, cihazınızın 100 TL vergisi ödenmeden imei nosu ve evrakları BTK’ya ulaşınca ve BTK bu cihazın vergisinin ödenmediğini anladığında bir sonraki ödenecek olan verigiyi cezalı olarak 150-200 TL civarında ödemek zorunda kalıyormuşsunuz. Bu konuda herhangi kesin bilgim yok. Bu konuda resmi bir yazı bulabilirsem sizinle tekrar paylaşırım.

Yani çevrenizde eğer kayıt hakkı olan gerçek pasaport yoksa ve size 50-100 TL arası IMEI kayıt yaptırnlara yaptırırsanız IMEI’nizin 2-6 ay içerisinde tekrar kayıt dışı kalma olasılığı yüksek. Ve budurumu göz önüne alarak kayıt yaptırın. Açıkcası benim telelefonum bu şekilde kayıt altında. eğer kayıt hakkı olan bir pasaport bulursam geçici kayıtımı yapan arkadaşı arayıp kaydımı tamamen sildirip, resmi prosedür doğrultusunda kayıt yaptıracağım. Bilginize..!!

hakan
Tags: , , , , , , , , ,
Bilişim Teknolojileri öğretmeni tarafından can sıkıntısı için yapılmış kişisel ıvır-zıvır sitesi

2 Yorum

Donna Davenport 25 Nisan 2013 at 02:09 -

Diğer ihtimal ise; bu arkadaşlar bir şekilde BTK’ya evrakları gönderirken eksik evrak yolluyorlar. Bu evraklar BTK’ya ulaşıp, eksik evrak olduğu anlaşılıncaya kadar sorgulandığında cihaz geçici kayıt altında gözüküyor. Eksik evrak veya imza uyuşmazlığı anlaşılınca tabi tekrar kayıttan düşürülüyor.

hakan 25 Nisan 2013 at 16:25 -


Donna Davenport:

Diğer ihtimal ise; bu arkadaşlar bir şekilde BTK’ya evrakları gönderirken eksik evrak yolluyorlar. Bu evraklar BTK’ya ulaşıp, eksik evrak olduğu anlaşılıncaya kadar sorgulandığında cihaz geçici kayıt altında gözüküyor. Eksik evrak veya imza uyuşmazlığı anlaşılınca tabi tekrar kayıttan düşürülüyor.

Evet haklısınız, sırf bu şekilde bir kaç kez süre uzattırabiliyorlar.

Yorum Bırak

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.